ŚLIWKOWE OPOWIEŚCI
#SZARLOTKOWE SŁODKOŚCI
Zapraszam Was na pierwszy wpis z cyklu "Szarlotkowe słodkości".
To cykl, w którym będę dodawała przepisy na ciasta, desery,
które mam nadzieję uprzyjemnią lekturę książki ;)
To cykl, w którym będę dodawała przepisy na ciasta, desery,
które mam nadzieję uprzyjemnią lekturę książki ;)
Z racji tego, że sezon śliwokowy w pełni, dzisiaj coś dla wielbicieli tych owoców, czyli ciasto o nazwie "Śliwkowe opowieści". Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu :)
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2,5 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
* można dodać również klika kropli olejku cytrynowego, jeśli chcemy, by ciasto miało bardziej wyrazisty smak
- śliwki (mogą być też inne owoce np. maliny, truskawki itp.)
Wykonanie: 1. Myjemy i drylujemy śliwki.
2. Przygotowujemy formę prostokątną wykładając ją papierem lub wysmarowując tłuszczem.
3. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową mieszankę odstawiamy na bok.
4. Jajka ubijamy mikserem (na najwyższych obrotach) z cukrem, do czasu, aż uzyskamy kremową konsystencję.
5. Cały czas miksując (zmniejszamy trochę obroty) dodajemy kolejno olej, mleko.
5. Cały czas miksując (zmniejszamy trochę obroty) dodajemy kolejno olej, mleko.
6. Na koniec dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i całość miksujemy na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.
7. Ciasto wykładamy na blaszkę i układamy owoce, w tym przypadku śliwki. Jeśli są one bardzo kwaśne, można je po wyłożeniu zasypać odrobiną cukru.
8. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok.40 minut (do suchego patyczka)
9. Upieczone i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
10. Rozkoszujemy się smakiem "Śliwkowych opowieści" przy czytaniu wciągającej książki ;)
Komentarze
Prześlij komentarz